Cider bestellen

Elegast Hard Cider

Hard

Elegast Wild Cider

Wild

Elegast Terroir Reeks

Terroir reeks

Elegast Fruit cider

Fruit reeks

Elegast Barrel aged Ciders

Barrel Aged reeks

Appelplukkers in het bos

Cider bestellen bij Elegast

Cider bestellen kan zonder problemen bij ons. Onze cider wordt gemaakt van 100% appelsap. Dat gebeurt door de appels te persen en vergisten. Bij vergisting worden de suikers omgezet in alcohol en koolzuur. Zo ontstaan nieuwe smaken. Net als bij wijn, is vergisting een ‘koud’ proces: het sap hoeft niet verhit te worden om de suikers beschikbaar te maken. Zoals bij bierbrouwproces wel het geval is.
In het geval van cider maken is temperatuur belangrijk. Traditioneel wordt sap uitgeperst in het najaar en gist deze de hele winter door. Zelfs bij koude buitentemperaturen. Afhankelijk van je proces is rond Pasen de eerste cider klaar.

Hoe smaakt cider?

Elke cider die je bij ons kan bestellen smaakt weer net wat anders. De helft van onze cider laten we spontaan of ‘wild’ vergisten. De vergisting vind plaats door enkel de gisten die voorkomen, in de boomgaard en op de appels. Wist je dat je op appels wel tientallen verschillende gisten kan vinden! Door deze spontane vergisting krijg je een reeks die heel rijk is in smaak. Elk jaar en in elke boomgaard zal dit dus net wat anders zijn.

Aan de andere helft van onze reeks voegen we een Saison-gist toe. Dit is een biergist, wat zorgt voor de herkenbare smaak van onze Hard cider. Saison-gist geeft meer bitter en aardse tonen, en een licht funky farmyard-aroma.

Een deel van de Wild en hard ciders gebruiken we als basis voor de rest. Een deel rijpt na op een houten vat, een ander deel wordt fruit zoals pruim of kers toegevoegd.

Maakt het nou echt zoveel uit van welke boomgaarden de appels komen?

Ja, dat maakt echt veel uit! Net zoals de grondsoort, de ligging, de rassen, het (micro)klimaat en het onderhoud van de wijngaard bepalend zijn voor de smaak van een wijn. Hebben de boomgaard, de appelrassen, het onderhoud en het (micro)klimaat invloed op de smaak van cider. Deze invloed wordt ook wel Terroir genoemd, en dat is de reden waarom wij uitsluitend appels uit hoogstamboomgaarden gebruiken. Deze boomgaarden zijn vaak ontzettend oud, onbespoten of soms zelfs biologisch onderhouden. Hierdoor barsten de appels van de smaak en aroma’s.

We hebben naast onze ciders van gemengde herkomst ook een bijzondere terroir-reeks gemaakt, waarbij we de appels per boomgaard spontaan hebben laten vergisten. Je proeft de verschillen tussen de boomgaarden, de blend van appelrassen of juist één enkele soort en de verschillende soorten gist. Wil je graag de verschillen leren kennen? Om je te helpen bij het proeven en de verschillen te laten leren kennen, bieden we een thuisproeverij aan. Hierin zitten 3 wilde ciders van verschillende herkomst. Bij het pakket zit een mooi boekje met informatie over de boomgaarden, het maakproces en enkele leuke recepten om te combineren.

Cider, dat is toch een soort bier?

De cider wordt gemaakt van 100% appelsap van hoogstamappels, die we zelf persen en vergisten. Bij vergisting worden de suikers omgezet in alcohol en koolzuur en ontstaan nieuwe smaken. Net als bij wijn, is vergisting een ‘koud’ proces: het sap hoeft niet verhit te worden om de suikers beschikbaar te maken, zoals bij bier wel het geval is. Het is dus geen biersoort, maar met ongeveer 6,5% alcohol zit cider dichter bij bier dan bij wijn.

In het geval van cider maken is temperatuur belangrijk: traditioneel wordt sap uitgeperst in het najaar en gist de hele winter door bij de koude buitentemperatuur. Rond Pasen is de eerste cider klaar. Ook hebben wij onze nieuwe Wild ciders begin april op de markt gebracht.

Waar drink je cider bij?

Vaak krijgen we de vraag met welk eten je cider het beste kunt combineren. Hier worden we altijd enthousiast van omdat het zo’n veelzijdig product is en daardoor goed kan combineren.
Pasta’s en salades werken heel goed met een frisse cider zoals de Wild. Zwaardere gerechten of toetjes combineren goed met de barrel aged reeks. Eten met specerijen, zoals de Indiase keuken, hebben baat bij de verfrissende werking en het lichte bitter van de hard cider. Het lichte zuurtje dat in veel ciders voorkomt, snijdt goed door vet, wat fijn werkt. Een borrel met zachte kazen is een combinatie waar je niet de mist in kan gaan. Daarbij is het ook nog fijn dat cider de helft van het alcohol van wijn bevat, perfect als aperitief.