Wie zijn wij?

Appels persen voor Cider

Arjen Meeuwsen

Opgeleid als landschapsarchitect zat Arjen veel achter de computer of in vergaderingen, terwijl hij voor dit vak had gekozen vanwege zijn liefde voor de natuur en een creatieve aanleg. Nadat Arjen zelf cider ontdekte toen hij een periode in Portland, Oregon woonde, én wist dat veel appels uit hoogstamboomgaarden niet geoogst worden vanwege het vele werk tegenover de geringe opbrengsten, startte hij in 2016 Elegast Cidery.

Cider werd voor Arjen al snel een grote passie. Boeken lezend, podcasts luisterend, het internet afstruinend en zelf experimenterend, ontstond een experimentele stijl waar in het diverse en rijke karakter van cider tot uiting kwam. Een cidercursus in Engeland en bezoek aan Asturias droegen bij aan Arjen’s kennis, die hij inzet in het ontwikkelen van nieuwe ciders door het toepassen van diverse ambachtelijke technieken, maar vooral ook door de natuur haar werk te laten doen.

Inmiddels worden de Elegast ciders op markten, festivals, in horeca en speciaalzaken verkocht en heeft Elegast veel hulp van vrijwilligers. Het oorspronkelijke idee om hoogstamboomgaarden een nieuwe bestaansreden te geven, en tegelijkertijd mensen mee te nemen de natuur in bij de oogst, en met hun handen te laten werken bij het persen, werkt!

Teun die Cider bottelt

Teun Durlinger

Teun houdt zich binnen Elegast vooral bezig met productie en sales. Teun gaat ervoor om elk jaar de kwaliteitsstandaard te verhogen, en te werken met de diversiteit aan smaken die in cider voorkomt, en die door de cidermaker gevormd kan worden. Elk jaar, elke boomgaard, elk appelras en elke batch cider is anders en brengt nieuwe inzichten waar mee gewerkt kan worden. Hij probeert zoveel mogelijk te proeven van verschillende cidermakers en bierbrouwers over de wereld, om zo tot nieuwe ideeën te komen voor de eigen ciders. Of gewoon omdat hij zo ontzettend kan genieten van alles wat lekker is, want Teun houdt van kwaliteit.

Teun heeft ook een grote liefde voor de natuur. Het maakt dat de oogstdagen in de vele boomgaarden waar we heen gaan voor hem een hoogtepunt in het jaar zijn. Dat de cider van Elegast zo bijdraagt aan een duurzamere wereld is voor hem een grote plus. Teun gelooft in het ontstaan van een cidercultuur in Nederland en besteedt veel tijd en aandacht aan het contact met de winkels, horeca en festivals waar onze cider te verkrijgen is of gaat zijn.