Oogsten bij Rhijnauwen

Zondag 25 september hebben we ongeveer 800 kilo appels geoogst uit de boomgaard van kasteel Rhijnauwen in Amelisweerd. Het weer was fantastisch, en met zes man hebben we lekker doorgebikkeld. Onze zelfgemaakte cider bij de lunch in de boomgaard was een welkome verfrissing.

Van sap tot cider

Van november t/m maart is het geperste sap in mandflessen gegist onder invloed van Saison-gist. Bij het openen in maart kwam een heerlijke cidergeur ons tegemoet.

Cider for sale!

Vanaf juni is Elegast cider te koop op diverse plekken in Utrecht: Bierman & Bierman, de Bierverteller, de Buurderij en diverse markten in en rondom Utrecht: de Bio Markt Leidsche Rijn, Markt om de Hoek, Utrecht Made zomerfestival. Onze voorraad gaat er hard doorheen en de reacties zijn positief en aanmoedigend om volgend jaar meer cider te gaan maken!

Toch een goede oogst

De appeloogst in het najaar van 2017 was niet heel groot. In het voorjaar vorst, in het najaar storm. We hebben veel gebeld en mensen gesproken. En uiteindelijk hebben we toch nog heel veel appels kunnen oogsten en persen. We vergisten het sap door de winter heen, traag door de lage temperatuur. Dit geeft de beste smaak. En de beloning in het voorjaar na dat lange wachten..

Dorestad

Ciderij en natuurdistilleerderij

Na heel lang plannen, rekenen en regelen verbouwt Elegast deze zomer twee prachtige schuren tot een ciderij en natuurdistilleerderij. Op 12 mei, en de eerste twee weken van juni kunnen we nog enthousiaste klussers gebruiken. Wil je meehelpen in onze moestuin of bij het verbouwen? Schrijf je hiernaast in!

De oogst zit er op, we maken cider!

Het was een stralend zonnige dag maar berekoud. 4 graden gaf de thermometer in de auto aan. Een week geleden was het nog boven de 20 graden in Nederland. Ik reed over de oprijlaan en de zon scheen prachtig door de bomen met hun herfstbladeren, parkeerde op de deze zomer aangelegde parkeerplaats en opende de achterklep om mijn laarzen te pakken. Ze voelden steeds vertrouwder.

Alles in de flessen

Onze cider van 2018 is voor een groot deel gebotteld. Rond pasen zijn onze ciders klaar met de vergisting, maar we laten ze nog rijpen totdat ze de malolactische vergisting doorgaan, wat ze nog ronder van smaak maakt. In juni bottelen we alles. Dit jaar voor het eerst, omdat we fors meer cider maken, ook met meer blenden. Elke tank levert namelijk een ander resultaat. Door sommige samen te voegen in een precieze verhouding, profiteert de gehuwde cider van het beste van beide werelden: een goede geur en goede smaak, een betere balans in de zuren etc.

Oogst 2019

Het oogstseizoen brengt dit jaar prachtige dagen op bijzondere plekken. Met een grote groep vrijwilligers oogsten we langs de Vecht, de Kromme Rijn, de Rijn, de Linge en de Waal..langs de Nederlandse rivieren vind je de beste gronden voor boomgaarden. En dat is waar de oude hoogstamboomgaarden nog te vinden zijn waar wij oogsten om ze in stand te houden.