Appelcider flessen

Waarom we cider maken

Vaak worden appels uit hoogstamboomgaarden niet geoogst omdat de oogst, ladder op en af, niet rendabel is voor appels die te klein of te groot zijn voor een winkelschap, of die een vlekje hebben. Als we er cider van maken is dit een ander verhaal: het gaat ons om de smaak van het sap. En doordat we van de oogst een mooie buitenactiviteit maken, waar velen van jullie bij geweest zijn, is het arbeidsintensieve karakter van de oogst geen probleem maar een mooie ervaring!
Afgelopen najaar waren we 16 dagen in de weer met de oogst, met doordeweeks vaak 4, in het weekend wel 14 deelnemers.

Waarom vinden we het zo belangrijk om deze hoogstamboomgaarden in stand te houden?

Ze zijn overblijfselen van een biodivers en gevarieerd landschap van houtwallen, hagen, lanen, bosjes, solitaire bomen, en boomgaarden: een landschap met veel natuur en leven. Sinds wij geboren zijn, is 50% van het vogel- en insectenleven verdwenen door de grootschalige moderne landbouw. Deze hoogstamboomgaarden zijn reservaten: de oude bomen hebben holtes voor vleermuizen en vogels, de oude bast en dode takken zijn een habitat voor insecten, we komen overal mossen, korstmossen en zwammen tegen op de bomen, en ook het gras en de kruiden onder de bomen zijn divers in flora en fauna.
Doordat we onze cider maken, is er een verdienmodel voor de eigenaren van de boomgaarden waarmee de bomen in stand gehouden kunnen worden.

Waar komen de appels vandaan

We oogsten langs de Vecht, Kromme Rijn, en in de Betuwe langs Linge en Waal, stuk voor stuk op prachtige plekken. Van oudsher werd op de oeverwallen langs deze grote en kleine rivieren fruit geteeld. De grond is rijk maar ook doorlatend, perfect voor fruitbomen. Nog steeds behoren de hoogstamboomgaarden er tot kenmerkende landschapselementen. Op veel plekken in Nederland zijn ze verdwenen, omdat laagstamfruitteelt met kunstmatige bemesting en besproeiing meer ton per hectare oplevert. De nadelen daarvan zijn echter, dat de biodiversiteit van de boomgaarden verdwenen is, en dat veel historische appelsoorten verdwijnen. De plekken waar we oogsten brengen we stapsgewijs letterlijk in kaart. Bij ons Proefpakket Terroir zit een boekje omschrijvingen en plattegronden van de specifieke boomgaarden van herkomst.

Aanmelden als vrijwilliger

Tijdens de oogstdagen van half september tot half oktober zijn we altijd op zoek naar extra plukkers die mee willen op deze mooie dagen. Mocht je geïnteresseerd zijn om als vrijwilliger mee te gaan, kun je je aanmelden via onderstaand inschrijfformulier.

This contact form is deactivated because you refused to accept Google reCaptcha service which is necessary to validate any messages sent by the form.
  • Half september

     

    Oogstperiode!

    Elke week rijden we meerdere dagen de verschillende hoogstamboomgaarden langs waar we oogsten. De boomgaarden zijn prachtige plekken, langs de Vecht, Kromme Rijn, Linge of Waal. De grond langs de rivieren is van oudsher het meest geschikt voor boomgaarden.

  • Eind Oktober

     

    Start met persen!

    We doen dit bewust wat later, omdat het buiten dan kouder wordt. Dat zorgt voor een trage vergisting, en dat is wat we willen: het houdt de aroma’s en smaakstoffen in de cider.
    We persen zo’n 1000 liter per dag op onze mooie pers, waarop we een stapel pulp opbouwen tussen doeken en houten platen. De hydraulische pers zorgt ervoor dat 65% sap uit de appels komt. Wat overblijft is heel droog en heeft nog maar weinig smaak; dit gaat als veevoer naar de nabijgelegen boerderij Einde Gooi.

  • Eind Maart

     

    Begin Bottelen

    Vanaf eind maart bottelen we in etappes de cider. Hierbij blenden we sommige ciders om een constante kwaliteit te krijgen. Veel ciders laten we juist puur, zodat de herkomst per boomgaard puur blijft. Een deel van de ciders gaan houten vaten in om te rijpen, en in een deel van de ciders laten we zomerfruit of -bloesem infusen of mee-vergisten. Dit leidt tot de reeks aan producten die je op deze website vindt.

Appels persen!